Hoppa direkt till innehåll
map

Documentation

Marknadsdatabas (old)

Masterfilen

För att göra master-importen, det vill säga importen för hela databasen, med alla data samlat på samma ställe, så måste man följa en specifikation, samt se till att datat är korrekt formatterat. Vår rekommendation är att ni har en masterfil med all korrekt data sparat hos er och tömmer databasen vid varje import för att säkerställa att datat i marknadsdatabasen alltid är detsamma som er masterfil.
Klicka för att förstora bilden med tabellhuvudet
Specifikationen hittar du på länken nedan. Den finns här och bara här och är dynamisk, det vill säga att när förändringar sker så reflekteras det via nedanstående sida samt även i dom import-script som läser in filen. Allt för att uppnå konsekvens. Filen måste laddas upp som textfil med Latin1 (ISO 8859-1) formattering.
Här är en genomgång av fälten. Om specifikationen och dokumentationen inte stämmer överens så är specifikationen korrekt och dokumentationen bör uppdateras. Tänk på att en rad i masterfilen motsvarar minsta gemensamma nämnare - i regel uttagsnumret, men i vissa fall Lokal-ID

Stadsnät (citynet)

Här skall en bokstavskombination skrivas in som du finner i länken Specialvärden ovan.

Stad (city)

Här anger du postort till raden. Här kan man själv avgöra vilken grad av detaljer man vill ha i filen. Vad som definieras som "postort" är ju lite flytande ibland. Om det är ett litet samhälle som ligger i utkanten av kommunen så kanske det ska skrivas som en egen stad eller så skriver man det som område. Det är upp till en själv här hur man vill skilja på detta - men är det en egen postort så ska den anges förstås.

Område (area)

I regel avser detta en stadsdel i kommunen/staden

Fastighetsbeteckning (building)

Denna är nyckeln i hela databasen och måste vara unik i kombination med stadsnamnet

Gatunamn (streetname)

Namnet på gatan. Om det innehåller siffra och bokstav så kan du välja att "Tolka adressen" vid importen, vilket betyder att applikationen kommer själv föröska separera delarna av gatunamnet, men var medveten om att det kan leda till oförtusedda feltolkningar och att det alltid är bättre att man går igenom sitt adressregister och separerar datat manuellt

Gatunummer (streetnumbr) och gatuadress (streetletter)

Dessa är separerade delar av adressen, "Blomvägen 23A" blir "Blomvägen", "23" och "A".

Boende (resident)

Namn på den boende i den lokal/lägenhetsnummer/fastighet som uttagsnumret hänvisar till. Om Lokal-ID anges så knyts den boende till den lokalen, annars till fastigheten. Läs mer om det i dokumentet "Lokaler, fastigheter och personer" i dokumentationen. Gatuadressen, postnumret och staden för fastigheten används som adressuppgifter för den boende.

Postnummer (zip)

Postnummer för adressen till fastigheten. Måste anges och skall vara i formatet "12345", alltså inga mellanslag

Fastighetsägare (owner) och adress (owneraddress, ownerzip och ownercity)

Kontaktuppgifter till fastighetsägaren, som kan vara ett bostadsrättsföretag eller en privatperson om fastighetstypen är Villa. Tänk på att i villor är det inte säkert att den boende även är fastighetsägaren, så det är viktigt att veta vilket fält detta ska fylla i.

Lägenhetsnummer / Lokal (premise)

Vilken lokal eller lägenhetsnummer uttaget finns i. Detta skall inte anges när det inte finns fler än en lokal, som till exempel i en Villa. Då ska detta fält lämnas tom så att informatiom om uttag och boende blir kopplade direkt till fastigheten. Detta fält får inte vara samma som fastighetsbeteckningen

Lokal-typ (type)

Den här uppgiften avser vilken typ av lokal uttaget sitter i om lokal är angivet, annars hänvisar det till fastighetstypen. Detta är viktigt när man för in data om fastigheter som har flera olika typer av lokaler, som hyreshus med butikslokaler i bottenplan till exempel. Det är viktigt att ha en bra översikt på hur detta skall användas - läs mer om det i dokumentet "Lokaler, fastigheter och personer" i dokumentationen.

Datum (date)

Detta är datumet då fastigheten blev ansluten. Ni kan även lägga in adresser med kommande anslutningsdatum för att tjänsteleverantörer ska kunna bearbeta dessa i förväg.

Stadsnätsbox (cpe)

Detta anger om det finns en kundswitch i lokalen, och kan ha värdet för att det finns, finns inte, eller att uppgift saknas. Konsultera specialvärdena för korrekta uppgifter

Typ av stadsnätsbox (cpetype)

Här anger man i fritext vilken typ av stadsnätsbox uttaget har. Fältet kan användas till serienummer, modellbeteckningar eller dylikt.

Uttagsnummer (socket)

Detta är det för stadsnätet unika uttagsnumret

Anslutningstyp (nettype)

Anger om anslutningen är Layer 2 eller Layer 3 (konsultera specialvärdena för vad som avser vad)

Anslutningsmedia (media)

Avser hur stadsnätsboxen är ansluten, inte fastigheten. Fastigheter är i regel alltid anslutna med fiber, medan det kan vara fiber, coaxial eller TP-nätverk i fastigheten fram till boxen. Det är det som anges här. Konsultera specialvärdena för att se vilket värde som avser vad.

Nyckelord (keyword)

Extrabegrepp som är sökbara. Här kan ni kan skapa nyckelord för t.ex tjänsteguidens meddelandefunktion:
för att visa specialmeddelanden för kund vid beställning ur specifika tjänstekategorier och av specifika leverantörer.
Ni kan ha flera kommaseparerade nyckelord, t.ex: "kabelTV, ADSL"

Aktiv port (active)

I detta fält anges om porten är aktiverad, dvs har en aktiv tjänst. Statusen är "0" = okänt, "1" = icke aktiv port, och "2" = aktiv port.

Kapacitet (capacity)

I detta fält anges kundens maxkapacitet i stadsnätsuttaget (porten) i kbit/s

TV

I TV-fältet ska anges villkoren för att kunna leverera tv till en slutkund. Värdena kan vara
0 = Uppgift saknas
1 = Nej, tv-ström kan inte levereras
2 = Stadsnätet kan leverera tv-ström. Det innebär inte att kunden har utrustnin (CPE)
3 = Stadsnätet kan leverera och kunden har utrustning (CPE)
4 = Leverantören kan sälja. Stadsnätet ordnar kapcitet och utrustning.