Hoppa direkt till innehåll
map

Documentation

Marknadsdatabas (old)

Lokaler, personer och uttag

Det är viktigt att ha en bra bild på hur datat hänger ihop per rad till hur det i verkligheten ser ut, så för att hjälpa lite att få grepp om det så har vi här lite exempel på typiska faktiska förhållanden samt hur det reflekteras i datafilen. Det finns en del saker som man bör tänka på.

Villa

Villan är rätt så enkel. En villa har i regel inga lokaler så uttaget är alltså kopplat direkt till fastigheten. Samtidigt så är kontaktuppgifterna för fastighetsägaren, vilket också är boende, men bör bara anges en gång.
Exempeldata, Villa

Flerfamiljshus

Detta är klurigare, för om du inte anger Lokal-ID så kommer uttagen att vara kopplade till fastigheten och vi vet då inte vilken boende dom hör till eftersom uttag inte kan vara kopplade till en adress (se hyreshus).
Exempeldata, Flerfamiljshus

Hyreshus

Detta är förmodligen den vanligaste typen av uttag i ett stadsnät. Fyra lokaler, fyra uttag, fyra boende, två adresser och en fastighet
Exempeldata, Hyreshus

Samfällighet/Radhus

Dessa behandlas precis som en villa eftersom alla radhus i regel har egna fastighetsbeteckningar även om de är i samma huskropp

Blandfastighet

Så här kan det se ut i vissa fastigheter, med hyresrätter ovanför butikslokaler (företagslokaler). Det här är anledningen till varför typen knyts till lokalen, och i det här fallet leder till att fastigheten anges som en blandfastighet.
Exempeldata, blandfastighet

Företagshus

Detta är en typisk företagsfastighet, och ett exempel på en lokal som har flera uttag.
Exempeldata, företagshus