Hoppa direkt till innehåll

Atlas Embed

2023-11-28
Vi är väldigt spända att presentera ett nytt alternativ till hur ni använder Atlas i er webbstrategi.
Webbsystem är en himla röra! Atlas är ett webbsystem som började sin utveckling runt 1998 och har vuxit sedan dess. Målet med Atlas var att erbjuda en enkel lösning för att hantera information på webben. När Atlas uvecklades så var utbudet av webbsystem rätt så dåligt och framförallt väldigt komplicerat.
Sedan dess så finns det massor med väldigt enkla system där ute som kan användas för att publicera en webbplats. Och även om Atlas kan användas för alla våra kunders kompletta webbplatser är det en del som valt att använda ett annat system för deras "moderwebb" och sedan behålla Atlas för de Stadsnät-specifika delarna av deras webbstrategi, för även om det finns flera olika webbsystem så finns det inte mycket alternativ till saker som Tjänsteguiden, Tjänstekanonen, Marknadsdatabasen eller Anslutamotorn.
Men det här betyder att dessa kunder måste få detta att fungera ihop, vilket enligt vår rekommendation har betytt att vi skapar en så kallad "Duowebb" som ser likadan ut som moderwebben så att besökaren knappt märker att man byter plattform.
En återkommande fråga har alltid varit om man kan "infoga" till exempel Tjänsteguiden i sin moderwebb, och vårt svar har länge varit att det är svårt att göra på ett snyggt sätt. Men i kulisserna har vi givetvis försökt lösa detta så våra kunder kan få en mer integrerad lösning.
Resultatet av det här jobbet kallar vi för Atlas Embed, vilket är en lösning vars mål är att överkomma de återkommande problemen med att infoga Atlas på en befintlig sida. En mer teknisk beskrivning finns här men en kort summering är att med Atlas Embed så får man en Tjänsteguide eller Anslutamotor som visas inuti er befintliga webb och bibehåller funktioner som att kunna skicka länkar till nuvarande sida, eller att Atlas visas med rätt höjd etc.

Beta

Atlas Embed är i betaläge just nu och under pågående utveckling, men vi ville ut med den här informationen för att våra kunder ska få en möjlighet att ta del av utvecklingen och testa detta, vilket ni kan göra på en "dold" sida på er moderwebb där ni impletementerar Atlas Embed och därmed kan testa hur det fungerar. Hör av er via suppportloggen om ni vill prova detta och se om det är något för er.