Hoppa direkt till innehåll
connect

Documentation

Anslutamotorn
 • 1: Sökning ger inga resultat

  Jag söker på "Storgatan 40" och får inga resultat, men när jag söker på bara "Storgatan" så är nummer 40 med i resultaten
  Det beror förmodligen på att du har råkat fått med ett mellanslag i gatunamnet vid importen, importscriptet tar i så fall med det, så adressen som sökningen skulle hitta på är "Storgatan 40" - alltså med två mellanslag. Testa att söka på det, om du hittar adressen då så får du rätta till underlaget och importera det igen.
 • 2: Laddar man upp adresser per objekt eller alla på en gång?

  Det är upp till er. Vid import så har ni möjlighet att tömma databasen innan importen. Om ni inte kryssar i det så kommer adressfilen ni laddar upp bara lägga till adresser i databasen (och uppdatera gamla).
 • 3: Exporterar man hela databasen eller per område?

  Hela adressdatabasen kan exporteras komplett, men utan anmälningsinformation från anmälningsdatabasen. Anmälningsdatabasen exporteras per område
 • 4: Vilket format får man exporten av ett område i?

  Vid export så laddas en fil ned som är tabbseparerad text men med filändelsen ".xls" som gör att den öppnas direkt i Excel utan problem, där ni själva kan efterbehandla den.
 • 5: Hur sker backup av datat?

  Backup:en för Anslutamtorn går på samma backupschema som för övriga Atlas. Vi gör nattlig backup av hela databasen och varje backup sparas i 30 dagar.
 • 6: Kan en adress finnas med i flera olika objekt?

  Nej, adresser är knutna till fastighetsbeteckningar och fastighetsbeteckning är knuten till ett anslutningsbart objekt (tex ett villaområde), därför kan en adress bara finnas till ett objekt.
 • 7: Kan man arbeta med fokuskampanjer?

  Absolut. Läs mer här om Fokuskampanjer
 • 8: Dubletter i sökresultatet

  Jag söker på "Storgatan" och flera av gatunumrena visas flera gånger med olika ikoner
  Sökfunktionen söker först efter adressen i anslutamotorn och sedan i marknadsdatabasen. Om samma adress finns med i marknadsdatabasen så visas den som uppkopplad.

  Dock kan det bli dubletter om databaserna inte innehåller samma information, som till exempel:

  1. Adressen har olika postnummer i de olika databaserna
  2. Adressen är markerad att tillhöra olika ortsnamn i de olika databaserna
  3. Adressen avslutas med ett mellanslag i någon av databaserna


  Detta kan ge upphov till att "Storgatan 42" finns med med orten "Västerås" i ena databasen och som "STORGATAN 42" i Skultuna i den andra, även om det är samma postnummer.
 • 9: Sökresultat visar inte rätt status

  När jag söker på en adress så visas den i listan med ett annat status än vad den adressen har inne på området
  Det kan bero på att det finns flera anmälningar, som till exempel att adressen funnits på ett annat objekt tidigare och den gamla anmälningen inte flyttades över när man flyttade adressen (Se: documentation Importera anmälningar från annat objekt). Gå till Anmälningsloggen (Admin) och sök på gatunamnet (inte hela adressen) och kontrollera loggen om det finns tidigare anmälningar till den adressen
 • 10: Kartan visar inte alla anmälningar

  Det står att området har fler anmälningar än vad som visas som gula markeringar på kartan
  Förmodligen beror det på att de anmälningarna är registrerade på det området, men deras respektive adress finns inte längre i databasen. Gå till fliken Adresser och sedan fliken Anmälningar så ser du om det är någon som saknar adress.

  Det här kan bero på många saker, alla anmälningar har en unik nyckel som måste stämma överens med adressens unika nyckel. Läs mer om det här: documentation Unik nyckel

  Om adressdatabasen har uppdaterats sedan anmälningarna kom in och adresser har bytt område eller fastighetsbeteckning så tappar dom kopplingen till anmälningarna. Under fliken Adresser -> Hierarki så finns en funktion för att återkoppla "föräldralösa", läs mer om det här: documentation Återkoppla föräldralösa

  Funktionen som summerar antalet anmälningar tar tyvärr inte hänsyn till om anmälningarna är föräldralösa.
 • 11: Förvalda områden

  Varför kan man inte välja något av våra fördefinierade objekt när man skapar en anmälning om man inte finner sin adress?
  Det beror förmodligen på att ni har "Begränsa adresser" satt till "Ja" eller "Auto" på områdena. Det är för att i många fall så är det endast de adresser ni valt att ladda upp som man kan anmäla sig på. De områden ni vill ska komma upp som förval så får ni välja "Nej" under "Begränsa adresser" när ni redigerar dem. Läs mer här: documentation Uppdateringar Anslutamotorn
 • 12: Ändrad status på adress

  Ex: En adress som tidigare varit beställd är nu ändrad till Intresse. Jag har inte ändrat den, vad har hänt?
  Anslutamotorn hindrar inte att en ny anmälan görs på en redan anmäld adress. Detta för att personen som gjort den första anmälan kanske har flyttat och nästa boende måste kunna göra en ny anmälan på samma adress.